Menu

Regio De Marken

De Marken

De Marken is een regio in het midden van Italie, gelegen aan de Adriatische Zee. Het grenst in het noorden aan Emilia-Romagna, in het westen aan Toscane en Umbrië en in het zuidoosten aan Lazio en de Abruzzen. Het westen van de regio wordt in beslag genomen door de bergketen van de Apennijnen. De hoogste top van de regio is de Monte Vettore (2476 m) in de provincie Ascoli Piceno. Deze berg maakt deel uit van het massief Monti Sibbilini dat tot nationaal park is uitgeroepen. Het landschap tussen de hoge bergen van de Apenijnen en de kust is sterk heuvelachtig. Dit deel van de Marken is een landbouwgebied dat vooral wijn, olijven en fruit voortbrengt.

Aparte naam

De naam Le Marche (De Marken) klinkt niet erg Italiaans, maar is het wel. De naam is ontstaan rond het jaar 1000, afgeleid van het Italiaanse meervoud van het woord marca, dat grens / markering betekent. Le Marche bestond uit vele graafschappen, die in het verleden ook strijd met elkaar voerden. Uit die tijd staan er nog diverse te bezichtigen kastelen. Het meervoud Marken wijst op een fusie van markgraafschappen, zoals markgraafschap Ancona, markgraafschap Camerino-Macerata en markgraafschap Fermo.

De Marken heeft een belangrijke rol gespeeld in de Renaissance, waarvan in het Palazzo Ducale in Urbino nog veel over te zien is.

Landschap

Het landschap is ook echt Italiaans en de kustlijn is ongeveer 170 kilometer lang. De lange strook met zandstranden worden op twee plaatsen onderbroken door een woeste rotskust met hoge kliffen; ten noorden van Pesaro (Monte San Bartolo) en ten zuiden van de stad Ancona (Monte Conero). Wie al eens in Toscane is geweest zal het landschap van de Marken zeker herkennen. Het verschil is dat de regio geen grote stedelijke publiekstrekkers heeft.

Vanuit uw vakantiewoning kunt u reizend door de Marken genieten van een continue afwisseling  van natuur en cultuur: schilderachtige stadjes op de toppen van de heuvels, middeleeuwse kloosters, kastelen op onneembare rotsen en middelgrote steden met hun bezienswaardige centra. De olijf- en wijngaarden in de zacht glooiende heuvels, de stilte van de bergen en de aardkleuren van het landschap vormen het decor. Voeg daarbij nog de aanwezigheid van een fantastische, zeer betaalbare keuken en u zult begrijpen waarom u tijdens uw vakantie in de Marken zult genieten van deze unieke regio waar u heerlijk tot rust komt.

Homes to Remember biedt vele vakantiehuizen aan in de Marken: in het groene golvende heuvellandschap, in de nabijheid van de kust en aan de rand van de Monti Sibillini.

    

Provincies

De regio bestaat uit 4 provincies, genoemd naar de daarin liggende provinciale hoofdsteden. Van noordwest naar zuidoost zijn dat achtereenvolgens: Pesaro-Urbino, Ancona, Macerata en Ascoli Piceno.

Steden

Urbino

Urbino is een van de twee hoofdsteden van de provincie Pesaro-Urbino waar wij ook diverse vakantiewoningenaanbieden. Urbino is naast Ascoli Piceno de belangrijkste kunststad van de Marken. De ommuurde stad ligt op een heuvel op 485 meter hoogte. Urbino is de geboortestad van belangrijke kunstenaars als Rafael en Bramante Het historische centrum van Urbino staat op de lijst van UNESCO werelderfgoederen. Het belangrijkste monument is het 15de-eeuwse Palazzo Ducale met zijn markante torens aan de voorzijde. In het gebouw huist ook het museum Galleria Nazionale delle Marche waar belangrijke werken te zien zijn van Rafaël (La Muta), Piero della Francesca (Vedutta della Città) en Titiaan (Opstanding). Naast het Palazzo Ducale zijn er nog vele andere bezienswaardigheden, waaronder de Duomo di Urbino en het Oratorium van St. Jan de Doper (Oratorio di S. Giovanni Battista). De stad heeft ook een universiteit waar ca. 8.000 studenten hun studie volgen. Een bezoek aan de stad begint waarschijnlijk in de benedenstad, bij de parkeerplaats en/of bushalte van waar de Via Giuseppe Mazzini je omhoog leidt naar de bovenstad. Je kunt ook de lift nemen die je snel naar de voet van het Palazzo Ducale brengt. Het hart van Urbino vormt de Piazza della Republica. Als je de stad weer verlaat kun je weer de lift nemen maar ook de rampa, een 15e eeuwse toren met een wenteltrap. Die brengt je weer terug naar de parkeerplaats.

 

(Urbino)

 

Pesaro

De havenstad Pesaro is opgericht door de Romeinen in 184 voor Christus onder de naam Pisaurum. Het Piazza del Popolo is het hart van de stad. Hier staat het statige Palazzo Ducale. Pesaro is de geboortestad van de componist Gioacchino Rossini (o.m. meer bekend van de opera De barbier van Sevilla) naar wie het conservatorium en theater vernoemd zijn. Ten noordwesten van de stad ligt langs de kust het natuurpark van de Monte San Bartolo waarvan de wanden steil vanuit zee omhoog rijzen. In dezelfde richting ligt Gradara dat tot de best geconserveerde middeleeuwse plaatsen van Italië behoort. Het dorp is geheel door een hoge stadsmuur omgeven en wordt van boven af bewaakt door het kasteel Rocca.

Ancona

Ancona is de hoofdstad van de Marken en van de gelijknamige provincie. De stad heeft een zeehaven, vanwaar veel boten vertrekken naar Griekenland en Kroatië en telt ca. 100.000 inwoners.  Ancona is gelegen op de uitlopers van het gebergte van Monte Conero. Bezienswaardig zijn de citadel en de meer dan 1000 jaar oude Duomo di San Ciriaco. Vanaf het plein van de Duomo heeft u een geweldige panoramisch uitzicht over de stad. De Monte Conero, een majestueuze berg die de kustlijn domineert, herbergt een prachtig natuurpark waar verschillende wandelroutes zijn uitgezet. Wie het Belvedere-pad neemt komt uit bij een uitkijkpunt over de prachtige baai van de Due Sorrelle. De schilderachtige badplaatsjes Sirolo en Numana zijn zeker een bezoek waard evenals de nabij gelegen stadjes Loreto (met zijn Basilica della Casa Santa een belangrijke bedevaartsplaats) en Osimo. De bovenstad van Osimo met zijn fraaie Duomo en Palazzo Communale is moeiteloos te bereiken met de gratis tandradbaan ten zuiden van de stad.

Ascoli Piceno

De middeleeuwse stad Ascoli Piceno ligt in het zuiden van de Marken en telt ongeveer 50.000 inwoners. De stad, door de Romeinen Asculum genoemd, is genoemd naar de Piceni, een stam die in de eerste eeuw voor Christus aan de Romeinen werd onderworpen. De rechthoekige opzet van de oude Romeinse plaats is nog steeds zichtbaar. Het hart van het oude centrum wordt gevormd door het Piazza del Popolo. Op dit levendige plein wordt wekelijks een groente en fruitmarkt gehouden. Het plein is bijna helemaal omgeven door arcades en daarom ook wel één van de mooiste pleinen van de Marken. De arcades hebben niet alle dezelfde afmetingen, daar men belasting betaalde naar de grootte van de voorkant van zijn winkel. Het mooiste gebouw aan het plein is het Palazzo dei Capitani. De kerk San Francesco domineert het uiteinde van het plein. Wat verderop staat de in barokke stijl opgetrokken Duomo, waar in het bijgebouwde museum onder meer werken van Titiaan te zien zijn.

Monti Sibillini (natuurpark)

In het zuidwesten van de Marken ligt het nationale park van de Monti Sibillini, ook hier hebben wij diverse mooie vakantiewoningen. De Monte Sibillini is een prachtig natuurpark waar ruige kalksteentoppen uitsteken boven bloemrijke flanken en dalen met verlaten dorpjes. De Monti Sibillini vormen een fantastisch wandelgebied, waar je al wandelend kunt worden overvallen door grote kuddes schapen. De hoogste top, de Monte Vettore (2476m), torent hoog boven de andere bergen uit. Midden tussen de bergtoppen, net over de grens met Umbrië, ligt de Piano Grande. Letterlijk; de grote vlakte. Het is een indrukwekkend hoogvlakte, vooral in het voorjaar, als deze kleurt door duizenden bloemen.

Keuken

De keuken van de Marken zou je kunnen omschrijven als een boerenkeuken, maar is verre van simpel. De inwoners van de Marken houden van een overvloedige keuken die rijk is aan smaak. Door zijn ligging, tussen de Adriatische zee en de Apenijnen kenmerkt de keuken van de Marken zich door zowel vis- als vleesgerechten. Aan de kust bij Ancona wordt een smakelijke vissoep (brodetto) gemaakt.

In het heuvelachtige deel van de regio zweren de koks bij vlees van varken en wildzwijn en bereiden daarmee de heerlijkste salami en prosciuto, worsten en hammen. Maar ook lam, konijn, duif en kwartel vinden hun weg naar de tafel. Er wordt veel aandacht besteed aan groentegerechten. In het algemeen worden ze simpel bereid: gekookt in water met kruiden als majoraan / marjolein of gestoofd met tomaten. In Ascoli Piceno worden olive ascolane gemaakt; grote groene olijven gevuld met een mengsel van vlees en kaas gefrituurd in een deegjasje. Ze zijn het lekkerst als ze nog warm zijn. Vaak geserveerd als snack op de terrasjes in het centrum van de stad.

Zowel de witte als zwarte truffel (tartufo) zijn een specialiteit van de Marken. Het dorpje Acqualanga, in de provincie Pasaro-Urbino, is goed voor tweederde van de nationale truffelproductie. In de zomer ligt het accent op de zwarte zomertruffel en in de winter worden er vooral witte truffels gevonden. Het hele dorp staat in het teken van truffels. Truffels zijn dermate geliefd, schaars en dus duur dat er in de Marken experimenten zijn gestart om truffels te kweken.

                        

 

Aan het eind van de maaltijd wordt kaas (formaggio) gegeten die hier voornamelijk van schapenmelk wordt gemaakt. Deze schapenkaas (pecorino) vind je in alle soorten en maten. In de Marken wordt hij graag jong en mild gegeten, soms bijna zoet.

 Klimaat

De Marken heeft een zeer aangenaam klimaat. Per jaar schijnt de zon gemiddeld 2256 uur, waarbij de zomermaanden rijkelijk met zonuren bedeeld worden. Zowel in het voorjaar als de zomer is de hemel vaak stralend blauw en is het heerlijk weer voor een prachtige vakantie. De gemiddelde dagtemperatuur in juli is 27°C. De gemiddelde dagtemperatuur in januari is 9°C. In de zomer is de watertemperatuur van de Adriatische Zee ook zeer aangenaam, in juli is deze 23°C. In het naseizoen schommelt de temperatuur tussen de 14 en 22 graden. Per jaar valt er gemiddeld 776 mm neerslag in Le Marche, verdeeld over 95 neerslagdagen. De meeste kans op regen is er in november en december. De minste kans op regen is in juli en augustus. Als het in het voorjaar of de zomer regent, dan is het meestal van korte duur. De Marken behoort tot de regio’s die gemiddeld de meeste zonuren hebben.

 

Onze Vakantiewoningen in De Marken:

Er voldoen 28 vakantiewoningen aan uw zoekopdracht.


Col de Luce vrijstaande villa 8 personen

Pergola

8 personen
4 slaapkamers
3 badkamers
begane grond
1e etage
Prijzen:
vanaf € 1730 per week
Meer informatie

Casa Acquanera vrijstaand huis 6 personen

Piobicco

6 personen
3 slaapkamers
2 badkamers
begane grond
1e etage
Prijzen:
vanaf € 1090 per week
Meer informatie

Ca Ulivi - apt. Luca 4 personen

Acqualagna

4 personen
2 slaapkamers
2 badkamers
125 m2
begane grond
Prijzen:
vanaf € 880 per week
Meer informatie

Casa Il Rigogolo vrijstaand 8 personen

Sant'Angelo in Pontano - Macerata

8 personen
4 slaapkamers
begane grond
Prijzen:
vanaf € 1200 per week
Meer informatie

Agriturismo Ca'Licozzo 2 studio's voor 2 personen

Piobicco

2 personen
studio
18m2
begane grond
Prijzen:
vanaf € 250 per week
Meer informatie

Agriturismo Ca'Licozzo 5 apt. 4 tot 6 pers.

Piobicco

5 appartementen
6 tot 2 personen
begane grond
1e etage
18m2-130m2
Prijzen:
vanaf € 450 per week
Meer informatie

Casa Faggio 8 personen

Amandola

8 personen
250m2
4 slaapkamers
2 badkamers
begane grond en 1e etage
Prijzen:
vanaf € 1250 per week
Meer informatie

Ca Dominia - appartement Celia 6 personen

Acqualagna

6 personen
100m2
3 slaapkamers
begane grond
terras
Prijzen:
vanaf € 890 per week
Meer informatie

Ca Ulivi apt Giuseppe 6 pers.

Acqualagna

6 personen
1e etage
127 m2
3 slaapkamers
2 badkamers
Prijzen:
vanf € 850 per week
Meer informatie

Casa Barchetta 6+2 personen

Monte San Martino

6+2 personen
3 slaapkamers
2 badkamers
180m2
begane grond en 1e etage
Prijzen:
vanaf € 1050 p.w.
Meer informatie

Le Piane, apt Melo en Pero, 2 pers.

Amandola - Sarnano

2 appartementen
2 personen
studio appartement
50m2
2e etage
Prijzen:
vanaf € 430 per week
Meer informatie

Le Piane, apt. Noce 4 pers.

Sarano- Amandola

4 personen
2 slaapkamers
2 badkamers
begane grond en 1e etage
120m2
Prijzen:
vanaf € 690 per week
Meer informatie

La Rocca apt. Primavera 2 personen

Apecchio

2 personen
begane grond
24 m2
1 slaapkamer
Prijzen:
vanaf € 590 per week
Meer informatie

La Rocca apt. Estate 5+2 personen

Apecchio

7 personen
2 slaapkamers
3 badkamers
1e etage
116m2
Prijzen:
vanaf € 850
Meer informatie

La Rocca apt. Auttuno 4+2 personen

Apecchio

4+2 personen
2 slaapkamers
bedbank
3 badkamers
1e etage
100m2
Prijzen:
vanaf € 790 per week
Meer informatie

Ca Trocchi vrijstaand huis 13-14 pers.

Apecchio

10+ 4 personen
5 slaapkamers
5 badkamers
begane grond
Prijzen:
vanaf € 1490 per week
Meer informatie

Ca Trocchi apt. Pettirosso 4+2 personen

Apecchio

4+2 personen
begane grond
65m2
2 slaapkamers
2 badkamers
Prijzen:
vanaf € 650,- per week
Meer informatie

Ca Trocchi apt. Falco 6+2 personen

Apecchio

6+2 personen
3 slaapkamers
3 badkamers
begane grond
Prijzen:
vanaf € 800 per week
Meer informatie

Le Piane, apt.Ciliegio 4+1 pers.

Sarnano - Amandola

4+1 personen
2 slaapkamers
1 badkamer
110m2
begane grond+1e etage
Prijzen:
vanaf € 580 per week
Meer informatie

Casa Luce e Faggi 8 pers.

Fano - Montemaggiore

8 personen
4 slaapkamers
2 badkamers
220m2
begane grond + 1e etage
Prijzen:
vanaf € 1550
Meer informatie

Il Paradiso, villa voor 6 pers

Macerata - Treia

6 personen
3 slaapkamers
2 badkamers
127m2
Begane grond, 1e en 2e etage
Prijzen:
vanaf € 1290 per week
Meer informatie

Residence Il Podere 6+2 pers.

Pesaro

6+2 personen
3 slaapkamers
2 badkamers
122 m2
begane grond en 1e etage
Prijzen:
vanaf € 1400 per week
Meer informatie

Casale Cristina 12 personen

Montefano - Recanati

12 personen
6 slaapkamers
5 badkamers
123 m2
begane grond en 1e etage
Prijzen:
vanaf € 1450 per week
Meer informatie

Ca Celeste, vrijstaand huis voor 6+2 personen

Montecchio - Fano

6 personen
3 slaapkamers
2 badkamers
begane grond en 1e etage
Prijzen:
vanaf € 1200 per week
Meer informatie

Ca Domenica, apt.Siliana 4 personen

Acqualagna

4 personen
100m2
2 slaapkamers
1 badkamer
begane grond
Prijzen:
vanaf € 890 per week
Meer informatie

Agriturismo Parva Domus 4 apt. voor 2+2 en 4+2 pers.

Montecarotto

4 appartementen
2 met 1 slaapkamer
1 met 2 slaapkamers
1 met 3 slaapkamers
3 op begane grond
1 op 1e etage
Prijzen:
vanaf € 475 per week
Meer informatie

IL Sentiero, 4 apt. 2 - 6 personen

Montalto delle Marche

4 appartementen
2 tot 6 personen
1-3 slaapkamers
begane grond
Prijzen:
vanaf € 450 per week
Meer informatie

Il Biroccio, 5 apt. 2+2 pers. en huisje voor 4+2 personen

Urbino

5 apt. 2 personen
1 huisje 4+2 pers.
1e etage
en begane grond
Prijzen:
vanaf € 700 per week
Meer informatie

Uitgelicht

Homes to Remember, specialist in de verhuur van vakantiewoningen in Italië
Tel. (0294) 261678, e-mail info@homes2remember.nl
Voorwaarden|Sitemap
echo '
'	;