Direct zoeken

Persoonlijk advies en hulp bij het zoeken?

023 - 2052000

De verschillen tussen agriturismo, tenuta en borgo uitgelegd

In Italië zijn er veel agrarische bedrijven die graan, druiven of fruit verbouwen. Veelal familiebedrijven, waar ook toeristen kunnen overnachten; Je logeert als het ware bij de boer, maar dan wel op de Italiaanse manier: in appartementen meestal verspreid over verschillende gebouwen. Misschien nog het beste te vergelijken met de zgn. gites in Frankrijk.

Bij logeren bij de boer denk je wellicht vrij snel aan vee, tractoren, landbouw, veel activiteiten etc. De boeren in de regio's Toscane, Umbrië en Le Marche (De Marken) waar wij vakantie-appartementen aanbieden voor verhuur verbouwen veelal druiven voor wijn, hebben olijfgaarden, verbouwen graan, fruit en zonnebloemen. Er is dus wel wat activiteit, maar geen dagelijkse luidruchtige werkzaamheden: men is bijvoorbeeld in de wijnranken aan het werk. Bij het verbouwen van zonnebloemen is er tijden de oogst wat activiteit, maar verder gebeurt er niet zoveel in de velden. Je zit dus veelal midden in de natuur en op rustige lokaties.

Aantal agriturismi toegenomen

De afgelopen jaren zijn er in Italië vrij veel extra vergunningen en subsidies uitgegeven om appartementen te maken waar gasten kunnen overnachten. De regelgeving voor het verkrijgen van een vergunning zijn versoepeld en de lokale overheden zien uiteraard ook de voordelen: er kunnen meer toeristen worden ondergebracht.

De appartementen zijn veelal van een hoge kwaliteit, hebben een eigen keuken, zitkamer en slaapkamer(s) en vaak ook een bedbank voor extra gasten. Op onze website duiden we dat aan als +2. Dus een appartement 4+2 personen heeft dan 4 bedden (2 slaapkamers) en een bedbank, of in ieder slaapkamer een extra 1-persoonsbank. Verder hebben appartementen vaak een terras / tuin, of zitje in de tuin.

Actieve agriturismo en eigenaren

De toename van agriturismi heeft ook tot gevolg dat er een behoorlijk aantal oude (vervallen) boerderijen zijn omgetoverd zijn tot mooie lokaties met enkele appartementen. Uiteraard zijn er ook grootschaliger agriturismi met veel appartementen. In onze selectie kijken wij veelal naar meer kleinschalige lokaties.

Verder zijn er agriturismi waar families zelf wonen, het gehele jaar door, maar ook waar er in de winter niemand woont en alleen in het seizoen als er gasten zijn een familielid of een beheerder (deels) aanwezig is. Wij kunnen je indien gewenst van iedere agriturismo uit onze selectie meer informatie geven hierover.

Kortom: de ene agriturismo is de andere niet.

Verschil tussen tenuta en agriturismo

De naam tenuta wordt veelal gebruikt bij wijnbouw, de betekenis van tenuta is 'landgoed'. Soms zijn dat kleine wijndomeinen, zoals Tenuta Barucci in de Chianti, maar er zijn ook grotere, zoals Tenuta Santa Laura meer naar het zuiden van Toscane. Tenuta's zie je meer in Toscane, agriturismi met olijfbomen, graan en zonnebloemen tref je meer aan in Le Marche en Umbrië.

Verschil tussen agriturismo en borgo

Een borgo is een van oorsprong een klein op zichzelfstaand dorpje in de heuvels; een kleine (of grote) burcht en om veilig te wonen waren borghi goed verdedigbaar. Nu zijn er diverse plekken waar je in een borgo kunt overnachten. Een prachtig voorbeeld daarvan binnen ons aanbod is Borgo Aquilone, in het centrale deel van Umbrië. In dit geval is de borgo al generaties in het bezit van een familie, die ook onder meer graan produceert. Een deel van de borgo is bewoond door inwoners die er gewoon leven, in een ander deel van de borgo zijn oorspronkelijke woningen verbouwd door comfortable vakantie-appartementen en is er een mooi gedeeld zwembad. Er zijn in Italië vandaag de dag ook veel grootschalige borghi waar restaurants aanwezig zijn en waar bijvoorbeeld ook familiefeesten georganiseerd kunnen worden. Wij bieden bewust vooral kleinschaliger lokaties aan, maar mocht je op zoek zijn naar een lokatie voor een trouwerij o.i.d., dan kunnen we je wel op weg helpen via ons netwerk.

Eten ter plekke

Vaak kan er ter plekke gegeten worden: in het ene geval bieden de eigenaren een maaltijd een of meerdere keren per week aan (ter plekke op te geven), sommigen organiseren een wekelijkse pizza-avond (in het hoogseizoen) of kooklessen, wat vooral ook in het voor- en naseizoen een mooie toevoeging in de vakantie kan bieden. En er zijn ook lokaties waar deze mogelijkheden niet geboden worden. Maar: eigenaren hebben meestal prima tips om in de buurt lokaal heerlijk uit eten te gaan!

 

BEKIJK OOK ONZE TIPS VOOR ONTHAASTEN TIJDENS DE VAKANTIE

Tenuta Santa Laura, 9 appartementen 2-6 personen

Massa Marittima, wijndomein Toscane

9 appartementen
2 - 6 personen
1-3 slaapkamers
begane grond, 1e en 2e etage
lift

Casa Melone, huis 4 personen, gedeeld zwembad

Cortona - Toscane

Vakantiewoning
4 personen
2 slaapkamers
2 badkamers
begane grond & 1e etage
120 m2

Agriturismo Angelo, 7 appartementen voor 2 tot 6+2 personen

San Giovanni d'Asso - agriturismo Toscane

7 appartementen
2 - 6 personen
1 en 2 slaapkamers
begane grond
1e etage
Bekijk agriturismi in Toscane, Umbrië en De Marken